COVID-19 salgını dünyada ve Türkiye’de pekçok sektörde olduğu gibi tarım ve gıda sektörünü de etkilemiş ve ülkeleri gıda güvenliği konusunda tedbirler almaya zorlamıştır. COVID-19 salgınının dünya gıda sektörü üzerindeki etkileri sonucu; izlenilebilir, sürdürülebilir ve güvenilir gıdaya olan ihtiyaç giderek artmıştır. Avrupa’da ve Amerika’da 1990’lı yıllarda İyi Tarım Uygulamaları (Good Agricultural Practice) olarak ortaya çıkan ve yıllar içerisinde gelişerek GLOBALGAP sistemini oluşturan kuruluş, güvenilir gıdaya ulaşımda 130 ülkede çok sayıda üretici tarafından kullanılmaktadır. GLOBALGAP aynı zamanda, tüketiciler tarafından artan güvenli gıda talebine karşı arzı oluşturmaya yönelik yapılandırılan ticari girişim standartlarını düzenlemektedir. Ortak standartlara sahip sertifikalı üretim ile Türkiye’nin de dâhil olduğu küresel piyasada giderek daha fazla kişiye ulaşmakta ve pazar payı da buna paralel olarak artmaktadır. COVID-19 gıda güvenliğine olan talebi artırırken, gıda arzında da önemli sorunların ortaya çıkmasınıa neden olmuştur. Bu nedenle; GLOBALGAP kapsamında yeni uygulamalar faaliyete girmiştir. Bu makalede, gıda sektöründe üretimden tüketime uluslararasında ortak standart sağlayan GLOBALGAP’ın sertifikasyon sistemi ve özellikle COVID-19 salgın sürecindeki güncel verileri, uygulamaya başlanan alt kapsamları, yenilikleri ortaya konulmuştur.
The COVID-19 epidemic has affected the agriculture and food sector and many other sectors in the world and our country and forced countries to take measures on food safety. As a result of the effects of the COVID-19 epidemic on the world food sector, the need for traceable, sustainable, and reliable food has gradually increased. The establishment, which emerged as Good Agricultural Practice in Europe and the United States in the 1990s and developed the GLOBALGAP system over the years, is used by many producers in 130 countries for access to reliable food. GLOBALGAP also regulates business enterprise standards structured to create supply against the increasing demand for safe food by consumers. With certified production with common standards, it reaches more and more people in the global market, including our country, and its market share is increasing accordingly. While COVID-19 increased the demand for food security, it also caused significant problems in the food supply. Therefore, new applications have been put into operation within the scope of GLOBALGAP. In this article, the certification system of GLOBALGAP, which provides a common international standard from production to consumption in the food industry, and especially its current data in the COVID-19 epidemic process, its sub-scopes and innovations are presented.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 2 |